Šta sve treba da znam pre nego što odem na tehnički pregled?

Pitate se zbog kojih sve stvari može da se desi da ne prođete tehnički pregled? Pre nego što dođe taj dan pripremite se i pregledajte naš spisak i vidite o čemu sve treba da vodite računa:

 1. Obavezno je da na tehničkom pregledu imate kod sebe saobraćajnu dozvolu i ličnu kartu!
 2. Vozilo mora biti čisto, tako da ga obavezno operite pre pregleda.
 3. Morate imati obe registarske tablice.
 4. Vozilo ne sme biti udareno, niti previše trulo spolja.
 5. Teretna vozila treba isprazniti, na pregledu ne smeju biti opterećena nikakvim teretom.
 6. Spoljašnje prepravke ili ručne izrade na vozilu ne smeju biti vidljive – pod ovim se podrazumeva dodavanje sedišta, kuke, ksenon svetala, pretvaranje teretnog vozila u putničko itd. 
 7. Test kojim možete da proverite ručnu kočnicu: ako ona drži auto u mestu i na najvećoj uzbrdici – onda je ispravna. 
 8. Proverite spoljni retrovizor – ne sme biti oštećeni i ogledalo mora biti čitavo. Kod teretnih vozila ovo važi za oba retrovizora, a za putnička vozila dovoljno je da samo levi retrovizor bude čitav.
 9. Pneumatici na vozilima ne smeju imati vidljiva oštećenja- gume ne smeju biti ispucale, dubina šare na letnjim mora iznositi minimalno 1,6 mm, a na zimskim 4 mm i sl.). Pored toga, na istoj osovini moraju ležati gume i istih dimenzija i iste vrste (zimske ili letnje). 
 10. Trap treba proveravati na svakih 15.000 do 20.000 pređenih kilometara, ali i posle svake intervencije na njemu ili prilikom zamene amortizera, krajeva spona, kugli i ostalih delova oslanjanja. Trap se može raštelovati i od siline udarca o ivičnjak ili veću rupu. Ukoliko vaše vozilo vuče u stranu, vaše gume se  neravnomerno troše ili škripe prilikom skretanja (čak i pri malim brzinama) onda je vreme za reglažu.
 11. Ukoliko imate reklamu na vozilu vodite računa o tome da ona ne sme biti prelepljena preko stakla na bočnom i zadnjem delu vozila. Ako imate reflektujuću reklamu na njoj je dozvoljeno da piše samo naziv firme. 
 12. Metlice za brisače moraju biti prisutne kako na prednjem, tako i na zadnjem staklu.
 13. Krovni nosač ne sme biti prisutan prilikom tehničkog pregleda, ne zaboravite da ga skinete. 
 14. Ukoliko imate kuku za vuču, morate imati i atest (čak i onda kada imate vučni uređaj sa homologacijom i žigom proizvođača!) Takođe, morate demontirati priključak (kuglu) kada je u pitanju rastavni uređaj za vuču (kada ne vučete drugo vozilo kugla mora biti demontirana – i na pregledu, i u saobraćaju).
 15. Displej na odometru treba da bude čitljiv i bez oštećenja.
 16. Farovi, svetla za maglu i stop-svetla takođe moraju biti čitavi. Takođe, ako ste naknadno ugradili ksenon svetla, to se računa u prepravku i zahteva atest na tehničkom pregledu.
  17. Sva vozila koja su prepravljena iz teretnog u putničko moraju posedovati atest!
 17. Stakla moraju biti neoštećena i ne smeju biti zatamljena – osim ako imaju atest.

 18. Identifikaciona pločica ne sme biti izbledela niti oštećena. To je manja plastična ili metalna pločica na kojoj se nalaze osnovni podaci o vozilu, kao što su broj šasije, najveća dozvoljena masa i sl. i koja se uglavnom nalazi ispod haube, a ponekad i u kabini na desnom stubu. Ako je pločica oštećena, moraćete da idete kod ovlašćenog predstavnika po novu pločicu.
 19. Broj motora ili šasije mora biti čitljiv, u suprotnom kontrolor koji vrši tehnički pregled u obavezi je da o tome obavest MUP.
 20. Obavezna oprema koju morate imati u vozilu: rezervni točak, sigurnosni trougao, reflektujući prsluk, uže ili poluga za vuču, komplet prve pomoći, evropski izveštaj, aparat za gašenje požara, zaštitna kaciga za mopede, motocikle, tricikle i četvorocikle, ali i zimska oprema u periodu od 1. novembra do 1. aprila (zimske gume na svim točkovima i lanci na najmanje 2 pogonska točka).

Da li ispunjavate zadate kriterijume?

Uvek se dobro informišite i obezbedite na vreme, jer tako štedite i vreme i novac.

AC Jana je tu za vas svakog radnog dana od 09h do 17h i subotom od 09h do 14h. Dođite i uverite se u to šta znače kvalitet i profesionalnost.