Razbijanje mitova o novom režimu tehničkog pregleda

Jedna od novina u svetu tehničkih pregleda je to da će svaki pregled biti sniman sa dve kamere i vlasnici stanica za tehnički pregled biće obavezi da te snimke čuvaju godinu dana i da ih daju policiji na proveru, ukoliko ona želi da prekontroliše podatke o tehničkoj ispravnosti vozila.

Takođe, kamere će u budućnosti biti povezane s centralom MUP-a, pa će saobraćajna policija moći da uživo prati tok tehničkog pregleda. Sve što se bude radilo na liniji biće snimljeno i stranka će sve vreme moći da posmatra čitav proces.

Mnogo dezinformacija u vezi sa rigoroznošću i trajanjem pregleda kruži među vozačima poslednjih dana, tako da su se tim povodom oglasili MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja Saopštenjem o režimu tehničkog pregleda.

– Zahvaljujući izmenama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila, malo je verovatno da će značajniji broj vozila biti neispravan zbog izduvnih gasova – navodi se u saopštenju.

Takođe, ne može se očekivati da će kontrolori vraćati vozila sa tehničkog zbog najmanjih ogrebotina.

– MUP je u prethodnom periodu u više navrata naglašavao da sitna oštećenja na vozilu nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno. Kontrolori tehničkog pregleda koji znaju svoj posao nikada nisu ni pravili problem ako na limariji postoje ogrebotine ili je staklo na svetlosnim grupama naprslo – navodi se u saopštenju.

MUP i Agencija eksplicitno kažu da su neosnovane sve one teorije koje kažu da će se na tehnički pregled čekati nedeljama ili da vozači neće moći da stignu na red da izvrše tehnički pregled. U Srbiji je oko 500 tehničkih pregleda u skladu sa novim pravilnikom, i još toliko je u procesu za dobijanje novog rešenja. Oni će biti u mogućnosti da rade sve vreme dok službena lica ne utvrde da li ispunjavaju propisane uslove.

U jednoj smeni je moguće da tehnički pregled obave 16 vozila.

 Čekanje termina može da zadesi one koji su čekali poslednji dan da izvrše tehnički pregled.

– Baš zbog toga tehnički pregled može da se izvrši 30 dana pre isteka registracione nalepnice, te vlasnici vozila imaju sasvim dovoljno vremena da zakažu tehnički pregled – zaključuje se u saopštenju MUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pretpostavlja se da zbog emisije štetnih gasova čak više od 100.000 automobila na teritoriji Srbije ne bi prošlo tehnički pregled što bi nesumnjivo izazvalo revolt vlasnika. Iz tog razloga postignut je kompromis. Izduvni gasovi utiču na ispravnost vozila i ako ne ispunjavaju potrebni koeficijent vozila neće moći da prođu tehnički pregled. Vlasnici automobila su dobili još dve godine da reše problem sa neposedovanjem katalizatora i filtera, ali će imati problem ukoliko gasovi koje vozilo emituje ne zadovoljavaju standarde.

Što se tiče automobila koji su uvezeni iz inostranstva da bi prošli pregled oni moraju imati i katalizator i filter.

Pored toga, što se opreme tiče, svaki automobil mora da ima: važeću prvu pomoć, sajlu za vuču, trokut, prsluk i ispravan rezervni točak ili aparat da reparaciju gume (ukoliko fabrički nema rezervni točak). Moraju da mu rade svi prozori, vrata, pojasevi, brisači, prskalice, sva svetlosna signalizacija, i mora da ima naslove za glavu! Dopušteno je da nema zadnji brisač i tečnost za stakla, lajsnu. Može da ima sitne ogrebotine, i vetrobransko staklo u vidokrugu suvozača može da ima manja oštećenja. Ukoliko auto ne prođe pregled, klijent ima rok od tri dana da vrati ispravno vozilo i ako tada prođe taj novi pregled se neće naplaćivati. Ukoliko vozilo ponovo bude neispravno radiće se sve ispočetka i tehnički će se plaćati ponovo.