Nova pravila za tehnicki pregled 2021

Naime, od kad su uslovi za prolazak vozila na tehničkom pregledu pooštreni, utisak je mnogih da se ta strogoća ogleda gotovo samo u dužini pregleda od pola sata i slikanju automobila sa svih strana.

Već 2018. godine bila su najavljena nova pravila tehničkog pregleda i vlasnici automobila su se brinuli da oni koji imaju starija vozila neće moći da prođu tehnički pregled. Ipak, ispostavilo se da su najbitniji zahtevi tada bili da vozila moraju biti spolja čitava – bez vidljivih oštećenja, korozije i slomljenih stakala.

Fotografije vozila sa svih strana ulaze u dokumentaciju koju pregleda saobraćajna policija i zbog toga kontrolori stavljaju akcenat na propisan spoljašnji izgled automobila. Ostatak pregleda je skoro isti kao i stari, gde se akcenat stavlja na kočioni i upravljački sistem. Novi pregled traje duže od starog – od 30 do 35 minuta – i to zavisi od toga da li je u pitanju putničko ili teretno vozilo. Često se desi i to da kontrolori znatno ranije završe pregled pa zajedno sa vlasnikom vozila čekaju da istekne zadato vreme.

Trenutno je situacija takva da, do 5. jula 2021. godine, tehnički pregledi moraju da se u potpunosti prilagode novim pravilima. To znači da moraju da se snabdeju svim potrebnim aparatima i preparatima, i moraju da ispune svaku od 51 stavke koja se nalazi na novom obrascu. Primera radi, neki od aparata će meriti i ovalnost diskova, snagu pedala, obrtomera, voltažu i količinu izduvnih gasova. Svakako je jedna od najvećih novina i ujedno i najstroža mera – kontrola emisije izduvnih gasova.

Poseban problem stvaraju uvezena vozila, jer mnoga od njih nemaju katalizator. Takođe i starija vozila će morati da ispune pravila o emisiji izduvnih gasova kao kada su vozila bila nova.

Pored katalizatora, poseban problem kod dizela su DPF ili filteri partikularnih čestica koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Ipak, pošto je cena zamene visoka, mnogi vlasnici skidaju DPF, a neki uvezeni auti ga i nemaju. Dobro se prodaje keramika i vredni metali iz njega, pa ga pojedinci koriste i u te svrhe. Oni sa dizel motorima neće imati velikih prepreka, jer se ovi filteri testiraju u mirnoj fazi ili modu, pa gotovo svako testiranje izduvnih gasova pokazuje nulu. Mnoga vozila u Srbiji imaju problema sa izduvnim gasovima. Ima ih i više od 100.000 koji ne mogu za mesec, dva ili šest da se poprave, čak i da vlasnici to hoće. Zato je ova promena i bila najavljena još 2018. godine i time data šansa vlasnicima da se pripreme na nove mere. Takođe tehnički pregled je od tada bio u obavezi da napomene vlasniku vozila kolika im je vrednost izduvnih gasova i šta im sve na vozilima nedostaje

Oni vlasnici koji su skidali katalizatore imaće problem, jer se to tretira kao neovlašćena prepravka vozila. Poenta je u tome da se traži da vozilo zadovoljavasvoje proizvođačke norme. I ta norma je za svako vozilo različita. Recimo, za „jugo“ važi ista norma za izduvne gasove kao krajem osamdesetih godina, a to je 4,5 procenata ugljen-monoksida u izduvnom gasu. Isto tako euro dva vozila imaju svoju normu, kao i euro tri, euro četiri i ostali.

Vaš AC Jana!