Provera stanja kočione tečnosti

Nakon određenog vremena i nakon određene pređene kilometraže treba zameniti ulje u motoru. Ali, da li ste znali da je jednako važna i zamena kočionog ulja?

Kočiona tečnost uvlači u sebe vodu. To dovodi do povećanja vlažnosti u kočionom ulju što rezltira bržem zagrevanju kočnica. Zbog te vlage, prilikom snažnih i dugih kočenja, ulje prelazi u gasovito stanje i to može dovesti do propadanja kočione papuče (poluge) i gubitka sile kočenja, a pri velikim brzinama ovo može biti opasno i potencijalno izazvati probleme.

Vlaga u kočionoj tečnosti takođe izaziva i rđanje delove kočionog sistema, a posebno su osetljiva vozila koja imaju ABS sistem. Ovo su razlozi zašto se kočiono ulje mora redovno pregledati i meriti nivo vlage koja se nalazi u tečnosti. Dozvoljen nivo vlage u ulju je do 4%, što znači da tačka ključanja ne sme da bude niža od 155 stepeni celzijusa.

Nivo vlage u kočionom ulju bi trebalo da mere servisi koji održavaju vozila i tehnički pregledi. Ipak, nisu svi tehnički pregledi u obavezi da vrše ovo merenje, već samo manji broj, koji je trenutno u procesu modernizacije opremom.

Birajte pametno. U pravim ste rukama. AC Jana