Koji automobili od 5. jula neće moći da prođu tehnički

Kako se približavamo ovom datumu, postaje sve jasnije da mnoga vozila neće moći da prođu obavezan tehnički pregled. U tekstu iznosimo podatke iz važećih propisa koji otkrivaju koja vozila bi mogla da se suoče sa problemima počevši od 5. jula.

Autor: Auto Moto revija

Kako bi se stalo na put zagađivačima u drumskom saobraćaju, jula 2018. godine donet je novi Pravilnik o priključnim i motornim vozilima i tehničkim uslovima za motorna vozila u saobraćaju, gde je određeno da vozila na tehničkom pregledu moraju da ispune određene kriterijume u pogledu emisije štetnih gasova.

Stvari je, međutim, dodatno zakomplikovala odredba da za jedno isto vozilo važe različiti uslovi, u zavisnosti od toga da li je ono prvi put registrovano u Srbiji pre ili posle 1. marta 2014. godine. A da bi svi dobili šansu da se prilagode na novonastalu situaciju, primena Pravilnika odložena je do 5. jula ove godine. I, kako se približavamo ovom datumu, postaje sve jasnije da mnoga vozila neće moći da prođu obavezan tehnički pregled.

“Niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da kaže koliko vozila neće ispuniti kriterijume na tehničkom pregledu, ali sigurno da ih je mnogo. Ako znamo da se godišnje u Srbiju uveze i više od 150.000 korišćenih automobila, realna je pretpostavka da će mnogi biti u problemu. Prilikom ispitivanja vozila pri uvozu, CMV AMSS kontroliše da li je vozilo kompletno, to znači da, između ostalog, proveravamo da li vozilo fizički poseduje katalizator i DPF filter, ali ne kontrolišemo ispravnost ovih uređaja”, kaže Milan Lončar iz AMSS Centra za motorna vozila.

Upravo to će se sada raditi na tehničkom pregledu. Kod dizela će se proveravati sadržaj čađi u izduvnim gasovima, a kod benzinaca sadržaj ugljen-monoksida.

Dakle, svi modeli sa neispravnim katalizatorima (kod benzinaca) tj. katalizatorima i DPF filterima (kod dizela) – neće moći da budu registrovani. Mnogim vlasnicima sada će doći na naplatu to što su neispravnost ovih prečišćivača rešavali tako što su odlazili u servise ali ne da bi ih popravili, već da bi ih isključili.

Neki su ih čak i prodavali… Posebno katalizatore, koji su napravljeni od plemenitih metala i dostižu vrednost od 100 do 150 evra na „sivom“ da ne kažemo crnom tržištu.