Ako auto fabrički nema DPF ili katalizator, da li će proći tehnički

Ukoliko vozite dizelaša koji nikada nije imao DPF filter ili stariji auto koji se proizvodio bez katalizatora – pitate li se da li će vaš auto moći da prođe tehnički pregled od jula ove (2021.) godine?

Naslovi u medijima „prete“ da neće moći više da prođe tehnički i da se registruje.

Dobili smo mnogo ovakvih pitanja, pa ćemo razjasniti tu problematiku.

Odgovor je jednostavan – ako je auto konstruisan i proizveden bez katalizatora i DPF filtera, to znači da ne mora ni da ih ima da bi mogao da prođe tehnički pregled.

Dakle, ako originalno, fabrički, nikada – ni kao nov nije imao DPF i katalizator, nema potrebe da se oni ugrađuju zbog oštrijih tehničkih pregleda.

S obzirom na to da se katalizatori ugrađuju duže od 30 godina, većina benzinaca na našim ulicama danas bi trebalo da ih ima, odnosno proizvedeni su s katalizatorom. Izuzetak su, naravno, „jugići“, „kečevi“…

Da li dizelaši imaju katalizator?

Da – katalizator mogu da imaju i dizelaši. Mogu da ga imaju i dizelaši sa DPF filterom i bez DPF filtera.

Kod onih sa DPF filterom, naročito kod iole novijih, uglavnom je smešten u isto kućište sa DPF-om. Zato kad se kod dizelaša ukloni DPF filter, obično odlazi i katalizator.

Da li moj auto fabrički ima DPF i od kada se ugrađuju DPF-ovi?

Ne možemo da kažemo na osnovu godišta ili drugih podataka da li vaš auto ima DPF filter. Pokušajte da proverite u ovlašćenom servisu preko broja šasije.

Recimo da je DPF počeo kod retkih vozila da se ugrađuje od 2001. godine. Masovnija ugradnja kreće 2005-2006. godine.

Ako je auto Euro 5, što je standard uveden u septembru 2009, onda skoro sigurno ima DPF. Međutim, moguće je da auto bude iz 2009. i 2010, a da nema DPF. Objašnjenje leži u raznim propisima, kao i u raznolikim pravilima određivanja godine proizvodnje automobila.

Zato se ne oslanjajte na godište, nego proverite preko broja šasije, po mogućnosti na više mesta – ništa nije 100% sigurno.

U nekim slučajevima ne pomaže ni zavirivanje ispod auta ili gledanje iz kanala.

Zaključak

To što je auto fabrički proizveden bez katalizatora ili DPF-a, apsolutno ne znači ni da automatski prolazi ispitivanje izduvnih gasova na tehničkom pregledu.

Kakvi će biti izduvni gasovi – to zavisi od stanja u kakvom je motor, kakvo mu je sagorevanje, da li je izduvni sistem negde oštećen…

Dakle, ako su motor i prateći elementi i sistemi ispravni i u relativno dobrom stanju, proći će ispitivanje izduvnih gasova bez obzira na starost vozila i činjenicu da je vozilo fabrički proizvedeno bez katalizatora ili DPF filtera ukoliko je reč o takvom automobilu.